tisdag 13 april 2010

Fotbollsdröm eller...?

Här kommer den sanna historien om Martin Bengtsson och hans drömmar om en fotbollskarriär i den italienska ungdomsligan som inte blev den dröm han hade trott. Boken jag talar om är I skuggan av San Siro: från proffsdröm till mardröm.

Redan vid sex års ålder väcks intresset för fotboll och när han fyller tio har han redan sitt mål utstakat: hans ska bli fotbollsproffs i Milan. Martin tränar dagligen och allt hans hårda slit ger så småningom resultat. Han går från den lilla klubben vidare till Örebro SK och som sextonåring debuterar han i Allsvenskan. Hans talang gör att han blir uttagen i svenska pojklandslaget och efter detta börjar proffsanbuden komma! Han provspelar både i Ajax och Chelsea men det leder inte till något kontrakt. Däremot hör Inter av sig och Martin åker till Milano för att provspela. Det går vägen och hans dröm går i uppfyllelse. Inte i Milans röd-svarta färger, men Inters röd-blåa!

Nu börjar det härliga livet i Milano! Men det blir inte riktigt som Martin hade tänkt sig... Huset han bor i blir mer av en förläggning där livet blir väldigt inrutat: väckning, träning, lunch, träning och lite fritid på kvällarna med de andra killarna som bor i huset. Martin råkar ut för skador och under sin tid då hans ska bli bra igen, funderar han mycket över sitt liv, sin existens och andra frågor av det mer djupare slaget. Martin går in i en depression som slutar med att han skär upp sina handleder i duschen....

Hur kunde det nu bli så här? Det är det Martin försöker svara på i den här boken. Jag tycker han gör det på ett bra och enkelt sätt. Jag är inte intresserad av fotboll, men här fick man sig en inblick i hur det kan fungera, hur tränare styr unga människor och inte alltid tänker på människan. Det är bara pengar, resultat och produkter som räknas.

Kom in och låna!
/ Christina

Inga kommentarer: