fredag 16 april 2010

Bok som blivit film

För ett tag sedan läste jag en riktigt bra bok. Läste någonstans att det var en bok som skulle bli film och kollade upp vad det var för bok och om den fanns på skolbiblioteket. Visst gjorde den det! Boken jag talar om är Flickan från ovan av Alice Sebold.

Boken börjar med att 14-åriga Susie Salmon berättar att hon den 6:e december 1973 blir lurad av sin granne till hans undanskymda gömställe. Där våldtar och mördar han henne brutalt, och det visar sig att Susie är inte den enda han har mördat... Vi som läsare får följa Susie när hon sitter uppe i himlen och tittar ner på de sina och ser hur de reagerar på det som har hänt. Susie hade precis gått och blivit kär i Ray och har svårt för att acceptera det som har hänt, att hon är död. Men hon har inget val. Det som har hänt, har hänt.

Som den osynliga anden lever hon under ett antal år vid sidan av sin familj och observerar. Hon ser sin familj lida och alla hanterar sorgen efter Susie på olika sätt. Hon följer polisens arbete med fallet, hon följer mördaren i vad han gör, hon följer sina syskon och kompisar i deras uppväxt, hon ser sin mamma lämna sin familj och pappan får själv ta hand om familjen. Men mormor flyttar in och hjälper till. Pappan är den som först har sina aningar om vem det är som har mördat Susie, men det tar tid och år innan det visar sig att han hade rätt.

Tro nu inte att det bara är sorg och olycka i boken. Trots att det handlar om förlust och saknad innehåller den så mycket mer. Den är fylld av kärlek och det finns humor i den! Boken är klassad som en vuxenbok och pocketupplagan innehåller över 300 sidor. Kräver kanske att du är en van läsare, men finner man historien spännande kommer det att gå vägen!

Filmen kommer till min biograf om en vecka. Får nog ta mig dit och se om filmen är lika bra som boken! Vad tror ni?
/Christina

Inga kommentarer: