onsdag 14 april 2010

Ryggen mot räcket...

Så lyder första meningen i en väldigt bra bok, men så hemsk! Boken jag talar om är Christina Wahldéns senaste bok Fallen flicka. Har du någon gång hört talas om balkongflickor och hur mycket vet du om begreppet heder? Under senare år har ett antal flickor "fallit" ner från balkonger och skadats svårt eller till och med dött. Polisen har haft sina misstankar om att de anhöriga har varit skyldiga, men då inte något har kunnat bevisas, har fallen lagts ner. Hedersbegreppet handlar, enkelt förklarat, om att mannens heder i familjen är beroende av hur de andra medlemmarna i familjen beter och uppför sig.


Tillbaka till boken! Vi lär känna 16-åriga flickan Rona som kom till Sverige tillsammans med sin stora familj som flyktingar från Afghanistan för drygt ett år sedan. Hon har anpassat sig rätt bra till livet i Sverige och hon älskar att gå i skolan. Hennes far tycker att hon har anpassat sig lite väl mycket och är rädd för att hans landsmän ska skratta åt honom för att han inte har någon koll på sin dotter.

Ronas dröm, det är att bli gynekolog, så att hon kan återvända till sitt hemland och hjälpa kvinnorna i Afghanistan. Men hur ska hon fixa det? Så fort hon kommer hem från skolan är det fullt upp! Hon ska ta hand om sina småsyskon, hämta och lämna på dagis, laga mat och städa. Hon sköter hela hushållet själv. Hennes mor är på nytt gravid och orkar inte göra något. Rona önskar att hon hade mer frihet, men det är inte lätt då hon har en far och storebror som inte uppskattar detta. Hennes pappa har den inställningen att flickor inte har några rättigheter till ett självständigt liv...

Den enda gång Rona har tid för sig själv, det är när hon gör läxorna på skolan. Hennes lärare på SFI, Monika, har sett till att det på Ronas schema har lagts in en timmes läxläsning. Skolan är Ronas fristad då hemmet känns som ett fängelse. Hennes far misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Ibland är hon så blåslagen på kroppen, att hon inte vet hur hon ska ligga i sängen för att det ska göra minst ont. Den som förstår att allt inte står rätt till är Monika. Hon hjälper Rona att komma ifrån sin familj, men allt det hemska händer när Rona kommer hem för att hämta lite kläder.

Boken ger en inblick i hur svårt det kan vara för en person att gå emot det som familj och släkt förväntar sig. Vi är många som tar vår frihet för given och att vi kan göra som vi själva vill, men det finns ungdomar som inte har den möjligheten.

Läs och bli berörd!

/ Christina

Inga kommentarer: