I boken är det Signe som är huvudperson. Hon går i nian, är blyg, tyst och oerhört duktig i skolan. I klassen tar hon ingen stor plats. De som syns och hörs mest är de tuffa killarna och det populära tjejgänget med Mimi i spetsen. Signe är den tystlåtne observatören, den som ser allt som sker i klassen, där alla har sina bestämda roller. Själva skolan och pluggandet är kanske inte det viktigaste för eleverna. Här handlar det om att skaffa sig en bra plats i den grupp man tillhör.
I mitten av höstterminen sker det stora förändringar i klassen. Då stiger den självständiga och orädda Saga in i klassen. Saga har i många år bott utomlands tillsammans med sin far och har helt andra erfarenheter än de nior som går i Signes klass. I början fascineras många av allt det okända den öppna och spontana Saga har att berätta. Saga känner inte till de oskrivna reglerna eller sociala koderna som finns i klassen. I och med detta, vågar hon ifrågasätta det som alla andra uppfattar som normalt. Det normala i klassen är att killarna nästan aldrig räcker upp handen utan bara gapar ut sitt svar när läraren ställer en fråga. Tjejerna räcker lydigt upp händerna och väntar snällt på att få svara, men ges aldrig chansen.
Det är många av lärarna som ser positivt på Sagas försök att få tjejerna till att bli mer tuffa. När Saga till slut har fått över alla tjejer på sin sida och Saga börjar bete sig på samma sätt som killarna gör på lektionerna, då blir lärarna inte glada. Tjejerna har ju precis lika mycket rätt till att ta plats som killarna enligt Saga. Allt detta som Saga sätter igång är sådana saker som Signe alltid har sett, men aldrig vågat säga och det är detta som jag tycker är så spännande att läsa om.
Det handlar en hel del om grupptryck, sociala hierarkier, roller och makten mellan könen i boken. Det är en bra bok som tar upp aktuella ämnen. Jag tycker det ska bli intressant att se hur det kommer att framställas på film. Men det blir till att vänta ett tag till!
Kom och låna!
/ Christina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar