fredag 16 april 2010

Ännu mera böcker som filmats!

Här är en riktigt hemsk historia som utspelar sig någongång under 1980-talet i USA. Jag fick rysningar av allt det fruktansvärda som skedde i boken Precious av Sapphire.

Vi lär känna 16-åriga Claireece Precious Jones. Hon är afroamerikansk, rejält överviktig, analfabet och bor i de värsta kvarteren i stadsdelen Harlem, som ligger på norra delen av Manhattan i New York. Precious är en tjej som känner sig osynlig för alla. Hon är gravid med sitt andra barn. Sitt första barn, som hon kallar lilla Mongot, har Downs syndrom, fick hon vid 12 års ålder. Fadern till barnen är hennes egen far. Under lång tid har hennes far utsatt henne för incest och hennes mor misshandlar henne så fort tillfälle ges. Precious är en tuff tjej utåt, men på insidan finns drömmar om att vara en helt vanlig tjej som kan bli ihop med en helt vanlig gullig kille...

När hon nu återigen är gravid får hon inte gå kvar på skolan, utan får börja på en alternativ skola Each one teach one. Detta blir första gången som det upptäcks att Precious är analfabet. Precious mamma Mary är inte så glad över detta, utan tycker det hade varit bättre att hon stannat hemma. För så länge dottern bor kvar hemma, får Mary socialbidrag för dotterns första barn. Sedan att Mary ljuger är en annan femma, för barnet finns inte på den adressen, utan hos Precious mormor. Men Mary vill helst av allt inte göra något annat än att ligga framför tv:n med en drink i ena näven och en cigarett i den andra, medan Precious servar henne med mat och städning.

På den nya skolan finns det en lärarinna som ser en möjlighet hos sina elever. Lärarinnan Ms. Rain tvingar sina elever till att skriva ned sina livsöden. Här lär Precious känna ungdomar i liknande situationer och börjar sakta men säkert sin utbildning. Ju mer hon lär sig, desto mer växer hennes självkänsla och hon vågar tro på en bättre framtid för sig och det barn hon väntar.

Jag läste en artikel om författaren som under 80-talet arbetade som lärare i Harlem, med att lära barn och ungdomar läsa och skriva. Precious är en påhittad person, men delar av det författaren har skrivit om i sin roman, har hänt i verkligheten!

I början tyckte jag det var svårt att hänga med i boken, då det var så mycket felstavningar och slang i texten. Men det var för att vi som läsare ska få en inblick i Precious utveckling när hon lär sig skriva. Ju mer man läser och kommer in i berättelsen, desto bättre blir språket! Vill du istället läsa boken på engelska har du möjlighet till det. Den utgåvan vi har på skolbiblioteket är nämligen både på svenska och engelska.

Jag rekommenderar boken till lite äldre läsare, då jag tycker delar av innehållet är hemskt. Mo'Nique som spelar Precious mamma Mary i filmen vann en Oscar för sin roll. Och i roll-listan finns även sångerskan Mariah Carey.

Intresserad av att läsa? Kom in och låna!
/ Christina

Inga kommentarer: