fredag 16 april 2010

Två i en

Johan Unenges senaste bok Mitt extra liv - en serieroman är precis det. Både serie och roman i samma bok. När man läser boken är det viktigt att man följer handlingen i serierutorna då det händer en hel del i dem, samtidigt får man inte glömma bort texten. Annars blir det nog lite svårt att förstå vad det hela handlar om!

Handlingen utspelar sig i det lilla samhället Hellevik där vi lär känna 15-åriga Mattias och hur rasismen sakta kryper inpå knutarna. Mattias fördriver fritiden med att spela Mortal Combat eller att heja på basketlaget Hellevik Tigers ihop med bästisen Ubbe.
Arbetslösheten är stor i Hellevik och där är många som sympatiserar med nynazisterna och främlingshatet stiger.

Det som många invånare koncentrerar sig på är basketlagets framgångar. De är på väg mot eliten. En annan sak är att det har rymt ett antal flyktingar från ortens flyktingförläggning och det är många invånare som jagar dem om kvällarna. Dem som jagar är klasskompisar till Mattias, arbetskamrater till hans föräldrar och Alva, hans första riktiga kärlek. Men å andra sidan är det samma personer som även hejar på basketlaget, där flyktingen Yosseff är den som har sett till att det har gått så bra för laget, men som nu ska utvisas och det är det ingen som vill. Hur ska det då gå för laget?

Mattias vet inte riktigt hur han ska reagera. Han har svårt att stå emot trycket från Albin, klassens ledare och nynazist. Sedan vet han inte hur han ska göra när han ser att Alva bär ett halsband med ett hakkors. Inte kan väl hon vara rasist, eller? Hans hemliga kärlek. En kväll när folket är ute och jagar de förrymda flyktingarna, ringer det på dörren. Utanför står en ung kille, en av flyktingarna, och ber om hjälp. Vad ska Mattias göra?

Man får sig många funderingar efter att man har läst denna bok. Rädsla och fördomar är några ämnen som behandlas, men även om att försöka göra det rätta. Författaren har skrivit om ett aktuellt ämne, rasism, som inte försvinner i första taget och som vi alla måste kämpa mot!

/ Christina

Inga kommentarer: