tisdag 20 oktober 2009

Ful...

Jag har läst en bok inom genren science fiction. Då handlar det oftast om en framtid som är tekniskt mycket mer utvecklad än den värld vi lever i. Det tog ett tag innan jag kom in i handlingen, men sedan tog det fart i berättelsen. Boken jag talar om är Ful av Scott Westerfeld. Nu ska det tilläggas att detta är första delen i en trilogi. Övriga delar heter Ful eller snygg? (2) och De rätta (3). Tvåan har jag läst och jag väntar spänt på trean. Man får så många frågor som man vill ha svar på..., och svaren kommer inte i första delen!

I denna framtidsvision får vi följa Tally Youngblood, en tjej som med stor förväntan går och väntar på sin 16-årsdag. När den dagen kommer får man flytta från Fulingby till Snyggingstan. Men det allra viktigaste är att man opereras! Det kvittar hur man ser ut innan. De fixar till en så att alla blir supermodeller. Under tiden hon går och väntar på sin operation lär hon känna Shay. Hon har hört talas om en legendarisk stad som heter Smoke, där det bor människor, de laglösa, som inte har opererat sig. Shay vill att hon och Tally ska rymma och leta upp staden. Tally är inte så intresserad av att bege sig ut i vildmarken. Det lockar mer att få bli snygg och festa hela dagarna. Shay rymmer och det blir Tallys uppgift att försöka hitta Shay, Smoke och de andra laglösa, annars blir det ingen operation för hennes del! Vad har Tally för val? Hon vill bli snygg!

Efter lite strapatser ute i vildmarken hittar Tally staden och Shay. Hon blir kvar och lär känna människorna som bor i Smoke och efter ett tag förstår hon vad operationerna gör med människorna. De fixar inte bara till utseendet! Operationer utförs även i hjärnan för att människorna ska bli snälla och lydiga... Är detta något Tally vill bli utsatt för?

Vill man ha en riktig äventyrsberättelse där det händer mycket, passar denna perfekt. Samtidigt får man sig som läsare en tankeställare när det gäller all den utseendefixering som finns i dagens samhälle. Måste man vara perfekt för att duga?

Kom in och fråga oss om tips!
/Christina

Inga kommentarer: