tisdag 14 oktober 2008

Skyddad identitet

Titel: Skyddad identitet

Författare: Robert Swindells

Målgrupp: Årskurs 7-9

Genre: Spänning






Skyddad identitet handlar om Glen, en vanlig kille som bor i England. Han kommer att tvingas leva under skyddad identitet. Han har inte vittnat i en maffiarättegång eller något sådant utan han och hans familj tvingas flytta av en annan anledning. Det visar sig nämligen att hans äldre bror Gav är den beryktade seriemördare som mördat flera kvinnor i staden där de bor. Gav grips och döms till livstids fängelse. Hela familjen brännmärks av grannskapet. Ingen talar med dem, ger dem konstiga blickar och pratar skit bakom ryggen på dem. De tvingas till slut flytta till en annan del av landet. Familjen tvingas leva under nya namn med en skyddad identitet.

Glen är den i familjen som har svårast att finna sig tillrätta med den nya tillvaron. Han mobbas i skolan och hans enda nya kompis är en tönt som tycker om gamla stenar och mumier. Han tänker ofta på sin bror och hur svårt det är att få ihop bilden av sin älskade storebror med tidningarnas beskrivningar av en våldsam och grym seriemördare. Om hans bror Gav kunde bli en mördare kanske Glen också blir det? Varje gång Glen blir arg är han orolig över att han ska tappa kontrollen och slå ihjäl någon.

Familjen lyckas leva ett hyfsat vanligt liv ända tills en kvinnlig kvällstidningsjournalist får i uppdrag att leta upp den ökände seriemördarens familj och avslöja dem. Samtidigt ska Glens skolklass åka på klassresa till den kommun där han förut bodde. Han riskerar då att avslöja sin sanna identitet men kan han komma på någon bra ursäkt för att slippa? Hur ska han göra?

Boken kräver lite av sin läsare då det existerar parallella handlingar där man både får följa Glen och den grävande journalisten. Det är en spännande historia där man får följa Glens kamp mot dels sina mobbare och dels sina inre demoner. Man vill verkligen veta om han kommer gå i sin brors fotspår.
Som en röd tråd genom boken går frågeställningar kring hur det är att leva med mörka hemligheter utan att kunna berätta för någon.

Musik till den här boken bör vara mörk och mullrande, som till exempel Cult of Luna och Neurosis.

Stick nu iväg från datorn och läs en bok!

/Kristian

Inga kommentarer: