tisdag 21 oktober 2008

En enda kväll!

Titel: En enda kväll

Författare: Mats Berggren

Målgrupp: Årskurs 7-9

Genre: Spänning, kärlek, samhällsskildring

Veckans boktips handlar om hur en enda kväll kan ändra människors liv för alltid. Detta är något som händer Martin, Alexandra och Esperanza.

Martin bor med sin fattiga, sjukskrivna mamma i en förort utanför Stockholm. Han är tillsammans med Esperanza, en chilensk tjej vars stora intresse är hiphop. Alexandra däremot är en överklasstjej som bor i en fin villa men som lider under föräldrarnas skyhöga förväntningar.

En kväll på tunnelbanan ser Martin och Esperanza hur den snobbigt klädda Alexandra glömmer sin laptop på vagnen. De hinner inte ropa till henne innan dörrarna stängs och de ser henne försvinna bort. Martin är nyfiken, tar datorn och knäcker lösenordet och börjar kolla igenom vad som finns i datorn. Där hittar han en dagbok som han börjar läsa högt ur för Esperanza. Det visar sig att Alexandra mår skitdåligt och att hon kvävs av alla krav från sina föräldrar. Skolan går allt sämre och betygen dalar. Det har till och med gått så långt att Alexandra planerar att begå självmord och det redan samma kväll.


Martin tjatar på Esperanza att de måste hjälpa henne och med hjälp av en adress i datorn tar de sig ut till det rika villaområde där Alexandra bor. Frågan är bara hur de ska kunna förhindra att självmordet äger rum.

Temat för den här boken är klasskillnader, hur människor kan leva i olika världar fast de bor i samma stad och vad som händer när de världarna krockar med varandra. Kan människor komma överens även om den ene är rik och den andre fattig? Och kan man hjälpa någon som bestämt sig för att ta sitt liv? Ska man ens göra det?
Det kan kanske verka som tunga och svåra frågor men Mats Berggren lyckas göra det till en spännande berättelse som utspelas under en enda kväll. Det blir en kamp mot tiden att hitta Alexandra och frågan är om Martin och Esperanza kommer att hinna fram i tid. Vill hon ens ha någon hjälp? Man identifierar sig med karaktärerna och deras problem vilket gör att man slukas av historien.

Stick nu iväg från datorn och läs en bok!
/Kristian

1 kommentar:

Anonym sa...

skit bra bok XP