tisdag 9 september 2008

Fixa pengar, annars...!



Titel: Fixa pengar, annars...!
Författare: Lena Lilleste
Målgrupp: årskurs 4-9
Genre: Samhällsskildring, ungdomsbok


Veckans boktips är en bok som handlar om bötning. Förhoppningsvis är detta ett fenomen som inte är speciellt utbrett i Halmstad men det är ändå ett dagsaktuellt problem. Boken ifråga heter Fixa pengar, annars...! och är skriven av Lena Lilleste.

Tommy är en kille som råkar ut för bötning. Han bor tillsammans med sin sjukskrivna mamma som bedriver sin tid med att måla krukor och drömma om att sälja dem på Internet. Hans pappa har en ny familj med sin nya fru Ulla. Ulla är otrevlig, shoppingtokig och tycker inte alls om Tommy.

Boken tar sin början direkt efter sommarlovet. Tommy har innerst inne längtat efter att skolan skulle börja igen så att skulle få träffa sin kompis Flisen och flickvännen Emelie.
Men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Det råder en otäck och hotfull stämning på skolan då en ny elev, Joel, har börjat där. Med sig har han sin kompis Kniven, som fått sitt smeknamn då han alltid går med kniv. De bildar snart ett gäng på skolan som börjar terrorisera och pressa elever på pengar och värdesaker.
Tommy och Flisen blir också hotade och de ser sig tvingade att betala. När sedan Emelie utsätts för Knivgänget samtidigt som det verkar som om Tommys mamma ska flytta till Stockholm verkar saker gå från värre till värst…

Detta är en ganska otäck skildring av ett aktuellt fenomen som jag tycker att författaren tar sig an på ett ambitiöst sätt. Man lider verkligen med Tommy som drabbas av den ena olyckan efter den andra. Frågan är bara om det blir ett lyckligt slut eller om allt ska sluta med en katastrof. Svaret får ni om ni läser den här välskrivna boken. Boken kräver en del läsvana och är på 150 sidor.

Inga kommentarer: