måndag 15 september 2008

Filmer som värmer i höstmörkret!


Det finns en hel del bra filmer som är baserade på böcker. Jag kommer att tipsa om en del titlar här som ni även i bokform kan låna på biblioteket. Det rör sig om olika genrer och vänder sig till olika åldrar.


Den första är Ett annat sätt att vara ung av Per Nilsson (och som heter Hannah med H som film). Huvudperson är Hannah, 17 år. Hon vill vara vuxen, välja själv och ta ansvar. Hon bor själv, är vegan och skriver dikter som hon sätter upp på väggarna. Så möter hon några människor som för evigt kommer att förändra hennes liv. Per, en underlig, medelålders man. Eldin från Serbien och Eldins syster. Andreas, en skinnskalle som sysslar med gatuteater.
På nätterna börjar telefonen ringa utan att det är någon i luren. Det är någon som vill Hannah väl men också en som vill henne illa. Och det är bestämt att någon ska dö... För åk 7-9.

(här är ett klipp från filmen)
http://www.youtube.com/watch?v=MsZ-VF7rKuI&feature=related

Nästa bok/film är Caspian, prins av Narnia av C.S. Lewis. Det är en fantasyhistoria om syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy som återigen besöker fantasiriket Narnia. Eftersom Narnia har en egen tid, så har det gått hundratals år sedan barnen var där senast. Mycket har förändrats. Människor har kommit likt en tidvattenvåg och erövrat landet. De har tystat djuren och träden och jagat bort dvärgar och fauner. Barnen får i uppdrag av lejonet Aslan att kämpa mot inkräktarna och återinsätta gammalnarnianernas rättmätige ledare, prins Caspian, på tronen. Riktar sig till åk 4-9.

http://www.youtube.com/watch?v=VqzYukVDqy4

Den tredje och sista är en skräckhistoria som jag verkligen gillar. Den heter Dimman och är skriven av Stephen King. Både boken och filmen handlar om en mystisk dimma som omsluter ett litet samhälle i ogenomträngligt vitt. Men något är fel med dimman. Riktigt fel. En rad skrämmande händelser inträffar och det står snart klart att det existerar fasansfulla varelser i dimman, varelser som dödar människor. En grupp människor förskansar sig i stadens stormarknad för att försöka överleva. Men även bland människorna uppstår konflikter och gruppbildningar. Hur ska de klara sig undan dimmans fasor om de inte ens kan hålla sams?
För åk 7-9.

http://www.youtube.com/watch?v=hpG8AMsUpdc

Inga kommentarer: