måndag 4 juli 2011

Hjärta och smärta på en och samma gång

Här har vi en helt underbar bok för alla som vill läsa om kärlek och sorg. Den amerikanska författaren Jandy Nelson har skrivit boken Himlen börjar här.

Huvudperson är sjuttonåriga Lennie Walker som växer upp tillsammans med sin storasyster Bailey hos deras mormor och morbror Big. Sin mamma har de inte sett eller hört av på 16 år och vem som är deras pappor har de ingen aning om. Systrarna är väldigt tighta, nästan så man kunde tro att de var tvillingar. Bailey har en pojkvän, Toby, som hon är upp över öronen förälskad i. Lennie är ibland lite orolig över att Bailey ska glömma bort henne p.g.a Toby eller att Bailey ska försvinna helt och alltid vara upptagen med Toby . Så en dag händer det! Bailey dör, knall fall på en lektion. Hon hade haft ett svagt hjärta. Lennies liv slås i spillror och hon tror att även hennes hjärta ska gå i bitar av den enorma sorg hon går och bär på...

Lennie går inte till skolan, känner inte för att prata med någon då hon tycker att det inte är någon som förstår vad det är hon går igenom. Den enda som kan förstå henne är Toby, Baileys pojkvän, som tar kontakt med Lennie efter Baileys död. Problemet är bara att det mellan Lennie och Toby helt plötsligt har uppstått en stark laddning, som inte känns helt ok. Kan man ha dessa känslor så snabbt efter sin systers död och är det rätt?

När Lennie kommer tillbaka till skolan har det börjat en ny kille på skolan. Joe, som han heter, charmar alla med sitt leende, så även Lennie. Helt plötsligt blir Lennie uppvaktad från två håll. Från ett håll är det mer erotiskt och från det andra liknar det mer förälskelse. Hon är förvirrad av alla känslor som dyker upp.

Vi får följa Lennie i hennes sorgearbete under ett år och se hur hon utvecklas. Trots att det är en sorglig bok finns det hopp. Jag tyckte nog att det var en "må bra bok" när jag hade läst ut den. Det var lite berg- och dalbana i Lennies känslor, men så är det nog i tonåren och den första stora himlastormade kärleken!!!

Inga kommentarer: