måndag 24 november 2008

Skräckfilmer i höstmörkret!

Hösten är som perfekt för att kolla på skräckfilm. Det är mörkt, kallt och blåser mycket. När man går själv på en gångväg i någon skog eller i en dåligt upplyst gränd kan bilder från skräckfilmer flimra förbi ens blick och man får en kall kår längs med ryggraden. Då har filmmakarna verkligen lyckats, när filmens bilder dröjer sig kvar långt efter det att man sett filmen. Jag ska tipsa om några skräckfilmer ni kan se på i höstrusket och jag vänder mig till er som fyllt 15 år (och därmed kan se alla filmer).


Den första filmen jag ska tipsa om heter The fog (Dimman) av John Carpenter från 1980. Det är en riktigt läskig klassiker som handlar om hämnd och mordlystna spöken.

För några barn kring en lägereld berättar en gammal fiskare legenden om Antonio Bay. För 100 år sedan svepte en tät dimma in över kusten. Ett fartyg på väg till Antonio Bay gick på grund och sjönk då de hade manövrerat efter en falsk fyr. Alla ombord omkom. Enligt legeden så kommer de döda sjömännen att stiga upp från havets botten och hämnas på invånarna i staden när dimman återvänder.
Samtidigt som barnen sitter på stranden runt sin lägereld börjar Stevie Wayne, ägaren till den lokala radiostationen, sina sändningar. Hon skickar ett speciellt meddelande till en båt som är ute till havs. Det är en varning för dimma, som hon fått av sin vän på väderlekstjänsten. Legenden visar sig vara sann och i dimman reser sig det sjunkna fartyget från havets botten. Besättningsmännen på den andra båten mördas brutalt av de"odöda" sjömännen. Sedan försvinner dimman. Dimman återkommer senare och sveper nu in mot staden som firar sitt 100-årsjubileum. Hämndens timme är slagen...

Gillar man den filmen ska man även läsa Stephen Kings bok Dimman, även den en skräckhistoria där dimma spelar en central roll som filmats. En varning utfärdas dock för den värdelösa nyinspelningen från 2005 som också heter The fog.

Den andra riktigt läskiga film jag ska tipsa om heter Låt den rätte komma in. Den hade nyligen biopremiär och är en vampyrhistoria som utspelas i förorten Blackeberg utanför Stockholm. Den handlar om den tolvårige pojken Oskar. Han är en udda kille som har det tufft i skolan där han mobbas av sina plågoandar Micke och Jonny. De är ständigt på honom, retas och slår honom. I hemlighet odlas tankar på hämnd och att äntligen slå tillbaka en gång för alla.
Hemma har Oskar det inte så mycket lättare. Han har en mamma som är något överbeskyddande och en pappa som glömmer bort honom så fort han fått i sig lite sprit.
Denna vardag vänds upp och ner när Oskar en dag stöter på en tjej i hans egen ålder ute på gården där han bor. Hon heter Eli och har flyttat in i porten bredvid med sin styvpappa Håkan. Även om Oskar tycker Eli är lite konstig dras han till henne på något mystiskt vis. De blir vänner, mer än vänner. Men något är fel med henne. Riktigt fel. Hon luktar konstigt och hon kommer bara ut på natten. Hon är nämligen en vampyr.

Filmen finns även som bok med samma titel och är skriven av Johan Ajvide Lindqvist. Boken är än mer blodig och de mest otäcka bitarna har plockats bort i filmen.

Slutligen vill jag tipsa om en ruskig film som handlar om levande döda, mer kända som zombies. Filmen heter Diary of the dead och ger en ryslig verklighetskänsla då den till stor del utspelas med hjälp av en handkamera. Domedagsstämningen ligger tung när de döda överallt vaknar till liv och hungrar efter människokött. Världen som vi känner den går under och man kan fråga sig hur de överlevande människorna ska klara sig?

Gillar man den här typen av historier om jordens undergång kommer man definitivt att gilla Stephen Kings bok Signal, där en mordisk mobiltelefonsignal sprider sig över världen och förvandlar vanliga människor till våldsamma galningar.

Stick nu iväg och kolla på en film!
/Kristian

Inga kommentarer: