måndag 24 november 2008

Skräckfilmer i höstmörkret!

Hösten är som perfekt för att kolla på skräckfilm. Det är mörkt, kallt och blåser mycket. När man går själv på en gångväg i någon skog eller i en dåligt upplyst gränd kan bilder från skräckfilmer flimra förbi ens blick och man får en kall kår längs med ryggraden. Då har filmmakarna verkligen lyckats, när filmens bilder dröjer sig kvar långt efter det att man sett filmen. Jag ska tipsa om några skräckfilmer ni kan se på i höstrusket och jag vänder mig till er som fyllt 15 år (och därmed kan se alla filmer).


Den första filmen jag ska tipsa om heter The fog (Dimman) av John Carpenter från 1980. Det är en riktigt läskig klassiker som handlar om hämnd och mordlystna spöken.

För några barn kring en lägereld berättar en gammal fiskare legenden om Antonio Bay. För 100 år sedan svepte en tät dimma in över kusten. Ett fartyg på väg till Antonio Bay gick på grund och sjönk då de hade manövrerat efter en falsk fyr. Alla ombord omkom. Enligt legeden så kommer de döda sjömännen att stiga upp från havets botten och hämnas på invånarna i staden när dimman återvänder.
Samtidigt som barnen sitter på stranden runt sin lägereld börjar Stevie Wayne, ägaren till den lokala radiostationen, sina sändningar. Hon skickar ett speciellt meddelande till en båt som är ute till havs. Det är en varning för dimma, som hon fått av sin vän på väderlekstjänsten. Legenden visar sig vara sann och i dimman reser sig det sjunkna fartyget från havets botten. Besättningsmännen på den andra båten mördas brutalt av de"odöda" sjömännen. Sedan försvinner dimman. Dimman återkommer senare och sveper nu in mot staden som firar sitt 100-årsjubileum. Hämndens timme är slagen...

Gillar man den filmen ska man även läsa Stephen Kings bok Dimman, även den en skräckhistoria där dimma spelar en central roll som filmats. En varning utfärdas dock för den värdelösa nyinspelningen från 2005 som också heter The fog.

Den andra riktigt läskiga film jag ska tipsa om heter Låt den rätte komma in. Den hade nyligen biopremiär och är en vampyrhistoria som utspelas i förorten Blackeberg utanför Stockholm. Den handlar om den tolvårige pojken Oskar. Han är en udda kille som har det tufft i skolan där han mobbas av sina plågoandar Micke och Jonny. De är ständigt på honom, retas och slår honom. I hemlighet odlas tankar på hämnd och att äntligen slå tillbaka en gång för alla.
Hemma har Oskar det inte så mycket lättare. Han har en mamma som är något överbeskyddande och en pappa som glömmer bort honom så fort han fått i sig lite sprit.
Denna vardag vänds upp och ner när Oskar en dag stöter på en tjej i hans egen ålder ute på gården där han bor. Hon heter Eli och har flyttat in i porten bredvid med sin styvpappa Håkan. Även om Oskar tycker Eli är lite konstig dras han till henne på något mystiskt vis. De blir vänner, mer än vänner. Men något är fel med henne. Riktigt fel. Hon luktar konstigt och hon kommer bara ut på natten. Hon är nämligen en vampyr.

Filmen finns även som bok med samma titel och är skriven av Johan Ajvide Lindqvist. Boken är än mer blodig och de mest otäcka bitarna har plockats bort i filmen.

Slutligen vill jag tipsa om en ruskig film som handlar om levande döda, mer kända som zombies. Filmen heter Diary of the dead och ger en ryslig verklighetskänsla då den till stor del utspelas med hjälp av en handkamera. Domedagsstämningen ligger tung när de döda överallt vaknar till liv och hungrar efter människokött. Världen som vi känner den går under och man kan fråga sig hur de överlevande människorna ska klara sig?

Gillar man den här typen av historier om jordens undergång kommer man definitivt att gilla Stephen Kings bok Signal, där en mordisk mobiltelefonsignal sprider sig över världen och förvandlar vanliga människor till våldsamma galningar.

Stick nu iväg och kolla på en film!
/Kristian

måndag 17 november 2008

Svart elfenben

Titel: Svart elfenben

Författare: Arne Svingen

Målgrupp: Årskurs 8-9

Genre: Spänning, samhällsskildring


Detta är en av de bästa böcker jag läst på länge och som levde kvar långt efter det att man läst klart.

Berättelsen kretsar kring en namnlös, norsk kille som berättar i jag-form om sin resa till det västafrikanska landet Elfenbenskusten. Anledningen till att han åker dit är att hans kompis Sam fått reda på att hans försvunna mamma ska finnas där. För att få råd till flyget dit begår de ett fruktansvärt brott som ger huvudpersonen ett dåligt samvete som hänger över honom som ett mörkt regnmoln hela tiden.

De flyger ned till Elfenbenskusten och möts av ett land i upplösning. Soldater med automatkarbiner dominerar gatubilden medan en rebellrörelse krigar mot armén ute på landsbygden. När som helst kan våldet godtyckligt slå till i en tillvaro där ett människoliv är mindre värt än en Coca-Cola.

Mitt i oroligheterna försöker de få tag på en gammal bekant till Sam, som kallas för Kommendanten. Kommendanten har de rätta kontakterna för att kunna hitta Sams mamma.
När de varit i Elfenbenskusten ett tag blir det mer och mer klart för huvudpersonen att Sam har ett väldigt mörkt och tragiskt förflutet fyllt av våld och död. Hur ska det gå egentligen? Det händer mer än en gång att huvudpersonen frågar sig varför han åkte överhuvudtaget.

Skulle jag jämföra den här boken med något är det filmen Blood diamond, en film om inbördeskrig och diamanter i ett annat västafrikanskt land, Sierra Leone. I boken handlar det inte om diamanter men våldsamheterna och grymheterna i ett land präglat av ett inbördeskrig där barn används som soldater är liknar dem som utspelas i filmen.

I och med att boken berättas i första person, i jag-form, får man som läsare en stor närvaro i handlingen, som om man är med där, mitt i inbördeskrigets Elfenbenskusten. Detta gör läsupplevelsen än starkare.

Stick nu iväg från datorn och läs en bok!
/Kristian

onsdag 12 november 2008

Välkomna till elevernas biblioteksråd!

Läser du mycket? Vill du vara med och bestämma över vilka böcker som köps in? Tycker du att något saknas i biblioteket?

Ansök då om att bli ditt lags representant i elevernas biblioteksråd! Prata med Kristian. Vid många sökande från samma lag sker urval genom lottning!

tisdag 11 november 2008

När du blundar tittar jag...

Titel: När du blundar tittar jag

Författare: Gunnar Ardelius

Målgrupp: Årskurs 7-9

Genre: Kärlek



Det här är en på samma gång rolig och sorglig historia. Huvudperson är en kille som heter Harry och han lever ett något komplicerat liv. Hans pappa har lämnat den psyksjuka mamman och skaffat sig en ny familj. När mamman ligger inlagd på psyket bor Harry själv i den tomma lägenheten i Stockholm och betalar räkningar med de pengar som pappan trycker in genom brevinkastet på nätterna. Pappan är feg av sig och vill inte träffas ansikte mot ansikte.
Ljuset i Harrys liv är flickvännen Sally men hon tar tåget till Berlin för att plugga i den tyska huvudstaden. Ingen katastrof i sig kanske men när Harry kommer på besök är något annorlunda. Hon är distanserad och mer sugen på att upptäcka världen än att vara tillsammans med Harry. De glider i sär och kärleken tar slut. Olycklig tar han tåget tillbaka till Stockholm där de enda som kan få honom glad igen är hans småknasiga farfar och hans vän Valentin som har en väska fullpackad med vin.

Temat för boken är olycklig kärlek och om hur människor i ens närhet kan hjälpa en igenom den svåra tiden efter att det tagit slut med den man älskar. Hur nattsvart allt än kan kännas finns det alltid ett ljus i slutet av tunneln. Till skillnad från Gunnar Ardelius tidigare bok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket som var skriven på ett lite speciellt sätt (med korta, lösa stycken) är den här skriven mer som en vanlig bok med ett rakt berättande.

Musik som passar till den här boken är Tegan & Sarah, Arctic Monkeys samt The Streets. Texterna och stämningen i musiken passar bra till den olyckliga kärlekshistorien.

Stick nu iväg från datorn och läs en bok!

/Kristian

måndag 3 november 2008

Drive by - uppgörelsen!

Titel: Drive by - uppgörelsen!

Författare: Lynne Ewing

Målgrupp: Årskurs 7-9

Genre: Spänning, action, samhällsskildring

Historien utspelas i Los Angeles, en storstad på USA:s västkust. Huvudperson är en kille som heter Timothy, men som kallas för Tito. Han bor i Los Angeles fattigare kvarter med sin mamma, sin lillasyster Mina och sin storebror Jimmy. Boken börjar med att Tito blir vittne till hur Jimmy mördas i en s.k. drive by-skjutning. Det kommer fram att mordet har kopplingar till Los Angeles många gäng. Tito vill inte tro på alla rykten om hans bror då Jimmy sagt att det bara fanns två typer av gängmedlemmar: de som var döda och de som snart skulle dö. Men det visar sig att Tito hade fel. Jimmys gamla gängpolare kontaktar Tito och han får försöka reda ut sin döde brors ouppklarade affärer. Frågan är om han kommer att lyckas eller om hans familj kommer att gå under i processen. Våldet kommer nämligen krypande, bokstavligen ända till tröskeln. Tito kan inte ens känna sig säker i sitt eget hem. När han tror att det inte kan bli värre försvinner dessutom Mina. Frågan är hur det här ska gå…


Det här är en tunn bok, 90 sidor, som är packad med spänning och är något för er som gillar filmer med gängtema, som Blood in, blood out. Ska man jämföra med andra böcker påminner den en hel del om Nigel Hintons Gangsterbröder och Bali Rais Välkommen till ghettot. Miljön är Los Angeles ghettos, en sliten stadsmiljö som är präglad av våldsamheter och fattigdom.

Stick nu iväg från datorn och läs en bok.

/Kristian